top of page

Aan de slag gaan als zelfstandig verpleegkundige

Bijgewerkt op: 13 jul. 2022

Als verpleegkundige ben je natuurlijk welkom in het ziekenhuis om aan de slag te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om als zelfstandig verpleegkundige te werken. Als de tweede optie je meer aanspreekt dan is een goede voorbereiding essentieel. Daarom helpen wij je graag verder door een aantal tips met je te delen. Let’s go!


1. Stel jezelf de juiste vragen


Hoofdberoep of bijberoep?

Allereerst is het verstandig om jezelf af te vragen of je liever een zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep wil zijn. Als je twijfelt, is het in het begin beter vol- of deeltijds in ziekenhuis te gaan werken om te zien of een toekomst als zelfstandige voor jou is weggelegd.


In groep werken of liever alleen?

Als zelfstandig verpleegkundige kan je diverse wegen uit: je kan namelijk je eigen praktijk opstarten, in een bestaande groepspraktijk beginnen of bij een erkende dienst voor thuisverpleging aan de slag gaan. Denk daarom eerst goed na over wat jij wil.


Kies je voor een eenmanszaak of een vennootschap?

Als zelfstandige moet je beslissen wat voor onderneming je opricht. Als onervaren ondernemer kan dit complex lijken, maar geen zorgen: er zijn ervaren boekhouders die jou kunnen helpen en je precies de voor- en nadelen van een eenmanszaak of vennootschap aan je uitleggen. Het is dus handig om op zoek te gaan naar iemand die je hierbij kan bijstaan.


2. Schakel experts in


Jouw boekhouder geeft jou niet alleen advies over welke ondernemingsvorm het best aansluit bij jouw profiel, maar hij of zij is daarbij ook expert in financiële zaken en belastingen. Wat een gelukkig! Je hoeft hierdoor niet al de last van fiscale aangiftes of boekhoudplicht zelf te dragen.


Er zijn ook organisaties die je bijvoorbeeld helpen aan je uitrusting en geven je praktisch advies voor verdere sectorspecifieke ondersteuning. Hiervoor kan je terecht bij een beroepsorganisatie.


3. Hou je administratie goed bij


Vele van ons zullen zich niet graag bezighouden met administratieve zaken. Toch is het als zelfstandige erg belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:


· Je erkenning als zelfstandig verpleegkundige op tijd aanvragen

· Schrijf je zaak in bij KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen)

· Open een bankrekening

· Schrijf je in bij een ondernemingsloket

· Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

· Breng je verzekering in orde



Met deze tips ben je zeker goed voorbereid. Wij wensen je alvast heel veel succes.

Comments


bottom of page